Moet je een pruik kopen in een pruikenwinkel?

Het is ten zeerste af te raden een pruik te kopen via internet. Als u de eerste maal een pruik past, wordt u best bijgestaan door iemand die de knepen van het vak kent. Het aanbod pruiken is zo groot dat u er het noorden bij kwijtraakt. Professioneel advies is zeker een must. Bovendien moet een pruik dikwijls op maat worden aangepast. Bijna niemand heeft een ‘standaard maat’ hoofd.  Wij geven u graag de informatie over de verschillende soorten haarwerken, hun prijs en hun voor- en nadelen. U kan bij ons altijd vrijblijvend komen proefpassen. Niet één keer maar zelfs twee of drie keer indien u dat wenst. De uiteindelijke keuze is aan u. U beslist zelf wat u wilt of niet wilt, wij zullen die keuze altijd respecteren.

Uiteraard wordt uw privacy gewaarborgd. Een discrete pasruimte, onttrokken aan het oog van buitenstaanders, staat te uwer beschikking.

Hoeveel kost een pruik?

Pruiken zijn reeds verkrijgbaar vanaf 180 euro. Bovendien is er tussenkomst van het ziekenfonds en/of hospitalisatieverzekering.

Waarin zit het prijsverschil bij pruiken?

Er bestaan twee soorten pruiken: machinale pruiken en monofilament pruiken. Beide pruiken worden voor het overgrote deel met de hand gemaakt. Het verschil tussen beide zit in de methode waarop de haarstrengen aan elkaar worden genaaid. Bij een monofilament ziet men nergens een stiksel. Monofilament pruiken zijn iets arbeidsintensiever en bijgevolg iets duurder maar blijven zeker binnen ieders budget.

Dan zijn er ook nog pruiken met echt haar, nog iets duurder vanwege de hoge kosten van het materiaal en het maken op zich. Het onderhoud van een synthetische vezel is echter veel makkelijker.

 

Hoe onderhoud ik mijn pruik?

Een haarwerk kan u mits oefening gemakkelijk zelf onderhouden met daarvoor bestemde producten. Het eerste onderhoud krijgt u gratis aangeboden.  Een assortiment van shampoo, fiber conditioner en postilis is in de boetiek verkrijgbaar. Wij geven u graag alle instructies mee. Begint u er liever niet zelf aan, geen nood, wij doen het onderhoud graag voor u aan een zeer voordelige prijs.

Hoe vaak moet ik mijn pruik onderhouden?

Als uw haar niet goed meer aanvoelt, of als het model niet goed meer zichtbaar is, is het tijd om uw haarprothese te wassen. Afhankelijk van persoon tot persoon kan dat om de week, om de twee of zelfs om de drie weken zijn.

 

Voel je een pruik op je hoofd staan?                                 

Kunsthaar wordt veelal handmatig vastgemaakt op een fijn gaas, de zogenaamde monofilm die nagenoeg overeenkomt met de eigenschappen van de hoofdhuid. Deze kunsthuid ‘ademt’ optimaal, zit comfortabel en is uiterst hygiënisch in het gebruik. 

De meeste pruiken zijn zeer licht. Het haar is een synthetische vezel. De techniek van vandaag staat zo ver dat er nu al modellen te verkrijgen zijn van slechts 40 gram. Dat voel je dus bijna niet. De eerste paar dagen is het even wennen maar al gauw voelt u er niets meer van.

 

Zal mijn pruik niet afwaaien?

Het dragen van een pruik of haaraanvulling hoeft zeker geen reden tot zorg of angst te zijn. Het gevreesde ‘loszitten’ of ‘schuiven’ hoeft gewoon niet voor te komen. Het draagcomfort wordt gegarandeerd door het binnenwerk dat is samengesteld uit katoen en elastische materialen. Bovendien wordt het binnenwerk in de boetiek op maat aangepast aan uw hoofd. Bent u nog steeds niet gerust dan bestaat er ook speciaal ontworpen dubbelzijdige kleefband voor uw comfort.

 

Remt een pruik de teruggroei van mijn eigen haar na chemo?

Het haar groeit vanaf de wortel. De hoofdhuid bedekken met een pruik of een hoed heeft dus geen invloed op de haartjes. De haartjes groeien onopvallend maar zeker terug.

Hoelang gaat mijn pruik mee?

Zelfs de beste pruik of haaraanvulling is onderhevig aan slijtage en gaat niet eeuwig mee. Als richtlijn wordt een jaar aangehouden, al is dit vanzelfsprekend een gemiddelde. Hoe lang kunsthaar meegaat is vooral afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, werk en/of vorm van vrijetijdsbesteding. Een intensieve sporter of iemand die vanwege zijn werk regelmatig met extreme temperaturen of agressieve stoffen in aanraking komt, zal andere eisen stellen aan zijn kapsel. Regelmatig onderhoud in de boetiek kan de levensduur van uw haarwerk verlengen.

 

Is er tussenkomst van het ziekenfonds?

Ja, op doktersvoorschrift is er meestal tussenkomst van het ziekenfonds tot 180 euro, en dit om de twee jaar.